Suunnittele hissejä uudella KONE Studiolla Tutustu

Jokainen päivä on naistenpäivä – viisi tarinaa naisista, jotka innostavat osallisuuteen työpaikalla

Jokainen päivä on naistenpäivä – viisi tarinaa naisista, jotka innostavat osallisuuteen työpaikalla

Mikä saa työntekijämme menestymään ammatillisesti? Jessica, Xiamin, Binh, Nadia ja Cecilia jakavat kokemuksiaan rohkeista uraliikkeistä, itseluottamuksen rakentamisesta ja monimuotoisuuden juhlistamisesta.

KONE Service Mechanic Jessica Lawler with city lights in the background.

Stereotypioiden rikkominen hissi kerrallaan

Kunnossapitoasentaja Jessica Lawler otti harppauksen ja muutti toiselle puolelle maata Yhdysvaltojen Kansas Cityyn rakentamaan uutta elämää ja uraa KONEella.

“Vietin suurimman osan lapsuudestani autotallissa veljieni ja isäni kanssa moottoripyörien parissa ja remontoimassa autoja. Lukion jälkeen liityin dieselmekaniikan kouluun, ja eräänä päivänä isäni ystävä sanoi minulle, että minun pitäisi tulla työskentelemään hisseissä hänen kanssaan.

Ensimmäinen työpaikkani oli hydraulisten hissien modernisointi seitsemän vuotta sitten. Muistan yhden keikan erityisen hyvin melko varhaisessa vaiheessa uraani, jolloin työskentelin kolmen hissin parissa kokeneen asentajan kanssa. Kahden ensimmäisen hissin jälkeen hän käski minun hoitaa viimeinen hissi kuin olisin pääasentaja. Tein niin, ja saimme työn valmiiksi neljä päivää etuajassa. Hän uskoi minuun, ja silloin tajusin, että pystyn tähän.

Aloitin KONEella puolitoista vuotta sitten ja muutin Kansas Cityyn, neljän tunnin matkan päähän perheestäni. Se oli iso askel pois mukavuusalueeltani, mutta 100-prosenttisesti sen arvoista – tunnen löytäneeni itseni.

Työskentelen nyt köysihissien parissa, jotka toimivat hieman eri tavalla kuin hydrauliset hissit. En pelkää myöntää kollegoilleni, jos en tiedä jotain. He ovat aina valmiita auttamaan, ja haluan oppia kaiken mahdollisen.

Tietääkseni olen ainoa naispuolinen hissiasentaja Kansas Cityssä. Rakastan työskennellä miesten kanssa, mutta joskus minusta tuntuu, että minun on todistettava itseni sukupuoleni vuoksi. Olen tavannut useita naispuolisia hissialan kollegoita Tradeswomen Build Nations Convention -tilaisuudessa ja tässä yhteisössä aina kannustamme toisiamme. KONEen paikallinen johto osallistui viimeisimpään tilaisuuteen ja piti siellä kokouksen kanssamme. Keskustelimme niin positiivisesta kehityksestä kuin vaikeuksista, joita olemme saattaneet kohdata. Paikalliset johtajamme tarjoutuivat auttamaan kaikin mahdollisin tavoin, sillä työhyvinvointimme on heille tärkeää.

Tämä on minulle erittäin palkitseva työ, enkä tiedä, voisinko vaihtaa sitä mihinkään – rakastan työtäni niin paljon!”

KONE Finance Director Xiamin Xu with blossoming trees in the background.

“Olet kykenevämpi kuin luulet”

Mahdollisuudet jatkuvaan henkilökohtaiseen kasvuun ovat saaneet talousjohtaja Xiamin Xun pysymään KONEen Kiinan palveluksessa kaksikymmentäkolme vuotta. Hän on todistanut kerta toisensa jälkeen, että naiset voivat saavuttaa niin paljon enemmän kuin luulevatkaan.

“Kiinassa yhteiskunnallinen paine menestyä on kova. Teknologia kehittyy nopeasti, ja kaikki kiirehtivät pysyäkseen muutoksessa mukana.

Aloitin työt KONEella suoraan yliopiston jälkeen vuonna 2001. Urani ensimmäiset 15 vuotta olin täysin omistautunut työlleni, mutta unohdin itseni. Iän karttuessa olen ymmärtänyt paremmin työn ja vapaa-ajan tasapainon tärkeyden.

Myötätuntoinen ajattelutapa itseäni kohtaan on auttanut minua kasvamaan ammatillisesti ja saanut minut tuntemaan itseni kykenevämmäksi, erityisesti tilanteissa, joissa olen tehnyt virheitä. Jokainen tekee joskus virheitä – olemmehan kaikki ihmisiä.

Näin pitkään yhden yrityksen palveluksessa pysyminen ei ole Kiinassa yleistä, mutta KONE on tarjonnut minulle vaihtelevia rooleja, joissa olen voinut kasvaa. En ole tuntenut tarvetta etsiä mahdollisuuksia muualta. KONEen kulttuuri on ystävällinen, kunnioittava ja osallistava – ei ole väliä mistä tulet, enkä ole koskaan tuntenut itseäni epätasa-arvoiseksi naisena.

Talousjohtajana olen luonnollisesti tekemisissä numeroiden – mutta myös ihmisten kanssa. Minulla on 30 hengen tiimi, joista suurin osa on naisia. Tuen heidän yhteistyötään ja henkilökohtaista kehitystään. Kun minulle annetaan mahdollisuus, kerron nuoremmille naiskollegoilleni, että he voivat tehdä paljon enemmän kuin luulevat pystyvänsä. Se, että voin auttaa heitä olemaan itsevarmempia, tekee minut iloiseksi.

Jos voisin keskustella nuoren Xiaminin kanssa, joka oli juuri aloittamassa uraansa kaksikymmentäkolme vuotta sitten, käskisin häntä rentoutumaan, suunnittelemaan aikansa hyvin ja pitämään hauskaa.”

KONE Service Technician Tran Le Nhu Binh holding a blossoming branch of a cherry tree.

Pelottomasti eteenpäin

Tran Le Nhu Binh liittyi KONEen oppisopimusohjelmaan ja hänestä tuli ensimmäinen naispuolinen kunnossapitoasentaja KONE Vietnamissa. Kollegoiden tuki ja onnistuneet huoltotehtävät ovat kasvattaneet hänen itseluottamustaan.

“Liityin KONEen oppisopimusohjelmaan viime vuonna opiskeltuani ensin tutkinnon mekatroniikasta. Opiskelin puoli vuotta KONE Akatemiassa ja tein työharjoittelun kentällä, jonka jälkeen valmistuin kunnossapitoasentajaksi. Työskentelen nyt huoltopalveluiden tukitiimissä Ho Chi Minhin kaupungissa.

Olin aluksi huolissani virheiden tekemisestä. Kerran asentajaurani alussa jouduimme vaihtamaan varaosat kiireellisesti hississä. Normaalisti tällainen monimutkainen työ olisi vaatinut kaksi kokenutta asentajaa, joten olin hieman epäröivä. Kollegani avun ja opastuksen ansiosta onnistuimme tehtävässä. Kaiken kaikkiaan kokeneemmilta kollegoilta saamani kannustus ja tuki ovat auttaneet minua vähitellen rakentamaan itseluottamustani.

Jotkut ihmiset ovat edelleen varovaisia naisasentajien suhteen. Kun tapaan jonkun, jolla on epäilyksiä, selitän hänelle kärsivällisesti, että vaikka naisia ei ehkä usein nähdä hissien huoltotöissä, olen koulutettu ja luotan kykyyni tehdä hyvää työtä.

Minulla on sukulainen, joka on inspiroinut minua valtavasti. Hän muutti ulkomaille työn perässä, ja huolimatta haasteista, joita hän aluksi koki vieraassa kulttuurissa, hänestä tuli lopulta yrityksen johtaja. Hän opetti minua olemaan pelkäämättä mitään, tekemään mitä haluan, ja olemaan pelkäämättä muiden ihmisten ennakkoluuloja.

Noudatin hänen neuvoaan, kun tein päätöksen hakea KONEen harjoittelijaohjelmaan. Hänen ansiostaan ymmärrän myös opiskelun ja oppimisen tärkeyden – ne valmistavat minua uusiin mahdollisuuksiin.”

KONE Agile Coach Nadia Lizarraga in an elevator with a factory view in the background.

Tekniikan tulevaisuus on naisvaltainen

Meksikossa asuva Agile-valmentaja Nadia Lizarraga rakastaa nähdä seuraavan sukupolven naisinsinöörejä menestyvän työssään. KONE Amerikan paikallisen etnisen monimuotoisuuden henkilöstöryhmän toisena johtajana hän uskoo, että monimuotoisuuden juhlistaminen rikastuttaa kaikkia.

“Opiskelin tekniikkaa ja elektroniikkaa, ja olin luokkani ainoa nainen. Kun tulin KONEelle vuonna 2007, se oli alueella uusi yritys, ja olin kuullut, että se on mielenkiintoinen työpaikka. Viimeisten 17 vuoden aikana olen toiminut useissa mielenkiintoisissa rooleissa KONEen teknologia ja innovaatio -yksikössä. Nykyisessä tehtävässäni Agile-valmentajana nautin eniten yhteydenpidosta ihmisiin ja siitä, että voin vaikuttaa positiivisesti heidän elämäänsä.

Globaalina yrityksenä olemme monipuolinen. Viime vuosina meillä on ollut vahva pyrkimys ymmärtää ja juhlia monimuotoisuuttamme enemmän. On tärkeää oppia toisiltamme ja nähdä, miten erilaiset näkökulmat rikastuttavat kaikkea tekemistämme. Olemme kaikki palasia tässä palapelissä, joka muodostaa KONEen.

KONEen naisten asioita edustavan maailmanlaajuisen henkilöstöryhmän SPARKin johtava tiimi on tehnyt upeaa työtä luodessaan kannustavan yhteisön, joka tarjoaa valmennusta ja mentorointia. Olen myös ylpeä KONEen pyrkimyksistä saada enemmän naisia johtotehtäviin. Näen ympärilläni naisten tekevän hienoa työtä joka päivä – he ansaitsevat nämä mahdollisuudet.

Minulle henkilökohtaisesti lasten saaminen oli urani haastavinta aikaa. Tasapainoilu äitiyden ja työn välillä oli haastavaa, kun halusin työskennellä tasolla, jonka olin itselleni asettanut. Onneksi tiimini oli valmis tukemaan minua, jotta sain tarvitsemani joustavuuden.

Uuden sukupolven naisinsinöörit, jotka tulevat yritykseemme, ovat paljon itsevarmempia kuin minä. Heillä on selkeä käsitys siitä, mitä he haluavat, mikä on hienoa. Voin vain toivoa inspiroivani heitä heidän pyrkimyksissään. Haluaisin nähdä enemmän naisia tekniikan alalla; Tämä on niin jännittävä urapolku.”

KONE Operations Manager Cecilia Molinder.

Luottamuksen ja intuition voima

Ruotsissa työskentelevä kunnossapidon aluepäällikkö Cecilia Molinder uskoo luottamuksen rakentamiseen tiimissään ja mututuntumansa kuuntelemiseen päätöksenteossa.

“Sain inspiraation tulla KONEelle vuonna 2020, kun tajusin, että yhtiö teki jo sitä, mistä muut vain puhuivat. KONEen innovaatiopuoli on uskomaton.

Olen koulutukseltani lääketieteellisen biotekniikan diplomi-insinööri, ja alun perin ajattelin haluavani tutkimuksen pariin. Omalla kohdallani käännekohta oli opiskeluaikana, kun liityin vapaaehtoiseksi ylioppilaskuntaan. Oli hauskaa luoda yhteisöä yhdessä, ja sillä hetkellä ymmärsin, että organisaatioiden kehittäminen muiden ihmisten kanssa oli minulle jopa palkitsevampaa kuin tutkimuksen tekeminen itse.

Nykyisessä roolissani kunnossapidon aluepäällikkönä tiimissäni on kolmetoista huoltopäällikköä. Kaikki nämä miehet ovat erittäin kokeneita, ja aluksi pelkäsin, etteivät he hyväksyisi minua esihenkilökseen. Onneksi minut otettiin avosylin vastaan. Myös omat esihenkilöni ovat olleet uskomattoman kannustavia ja ohjanneet minua löytämään tarkoitukseni työn osalta.

Uskottavuus ja luottamus ovat keskeisiä johtamisarvojani. Minulle on tärkeää ymmärtää sekä yritystä että ihmisiä, jotta voin tehdä tietoon perustuvia päätöksiä. Vuonna 2023 meillä oli ennätyksellinen vuosi, ja tiimini saavutti merkittävää kasvua. Kukaan meistä ei uskonut, että onnistuisimme tällä tasolla, mutta päätin, että meidän pitäisi pyrkiä siihen joka tapauksessa.

Ajattelutapani juontaa juurensa urheilutaustastani, erityisesti laskettelusta. Kilpaurheilu on epäilemättä tehnyt minusta hyvin tuloshakuisen. Tullaksesi paremmaksi sinun täytyy uskaltaa tehdä asioita, joita et ole koskaan ennen tehnyt.

Suurin oppi, jonka olen oppinut, on luottaa vaistooni ja pysyä uskollisena arvoilleni. Kun teen niin, tunnen oloni turvalliseksi ihossani. Silloin pystyn navigoimaan eteenpäin kaikesta huolimatta.”

Evästeet

Sivustomme käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota sinulle parhaan mahdollisen kokemuksen. Hyväksyt evästeiden käytön painaamalla Hyväksyn ja jatkamalla sivujen käyttöä. Voit lukea tietosuojaselosteen täältä.