3.3.2021
Synnynnäisen selkäydinvamman vuoksi lapsesta asti pyörätuolia käyttänyt Leo-Pekka Tähti, 37, on tunnettu tasa-arvon puolestapuhuja.
”Asenteet vammaisia kohtaan ovat edistyneet huimasti urani aikana. Ehkä selvin merkki oli valintani Vuoden urheilijaksi vuonna 2016”, kertoo menestynyt ratakelaaja.
Käytännön puolella olisi kuitenkin parantamisen varaa. ”Liikkuminen on esteettömämpää kuin 20 vuotta sitten, mutta joissakin ravintoloissa en edelleenkään pääse WC-tiloihin”, hän huokaa.
Kuvaavaa onkin, että pyörätuolin käyttäjä saattaa valita ravintolan WC:n saavutettavuuden perusteella. ”Ruoka on usein toissijainen seikka”, naurahtaa Tähti.
Suuret pienet esteet
Moninkertainen arvokisamitalisti tietää omissa nahoissaan, miten epäreilulta tuntuu, kun portaat estävät pääsyn ruokakauppaan.
”Muistan kerran yöpyneeni Helsingissä, satoi lunta ja olin nälkäinen. Olin kelannut noin kilometrin ja vastaan tuli kolme kauppaa, joissa jokaisessa oli kolme porrasta. Ajattelin: Ei voi olla totta! Edes ramppi helpottaisi.”
Pienikin este voi olla ratkaiseva hidaste pyörätuolin käyttäjälle tai muille pysyvästi tai väliaikaisesti liikuntarajoitteisille henkilöille. ”Ihan mitätön kynnys voi aiheuttaa päänvaivaa, varsinkin jos kannan sylissäni painavaa tavaraa. Sellaisiin epäkohtiin olisi erittäin helppoa puuttua.”
Meitä on monenlaisia
Vanhat asuinrakennukset ovat yleensä hankalimmat liikuntaesteisille. ”Monesti niistä puuttuu hissi, tai jos sellainen löytyy, se on yleensä aivan liian pieni. Jos kannan mukanani kelaustuoliani, en yksinkertaisesti mahdu sisään.”
Tähti kehuu kakkoskotiaan Espanjan Fuengirolaa helppokulkuiseksi kaupungiksi. Siellä hän treenaa parhaillaan Tokion paralympialaisiin. Viisinkertainen kultamitalisti aikoo osallistua 100 m ja 400 m matkoille.
Esteettömyys otetaan huomioon hyvin Aurinkorannalla sekä muualla uusissa hotelleissa ja julkisissa rakennuksissa.
”Sehän on jo juridisesti välttämätöntä, että suunnitellaan tasa-arvoisia julkisia tiloja, mutta suunnittelutyössä pitäisi aina olla saavutettavuuskonsultti mukana. Joskus suunnitellaan hienoja taloja, mutta jokin yksityiskohta ei sitten toimikaan niin hyvin kuin voisi.”
Tähti muistuttaa, että vammaisia on monenlaisia. Sähköpyörätuolin käyttäjän erikoistarpeet ovat hyvin erilaiset kuin esimerkiksi sokean. ”Se on valtava paketti, ja siksi konsultin käyttö on välttämätöntä. Näin varmistetaan, että jokainen pieni yksityiskohta toimii.”
Tasa-arvoa teknologialla
Uudet sovellusteknologiat voivat huomattavasti sujuvoittaa vammaisten liikkumista. Tähti kehuu, miten KONE panostaa esteettömien ratkaisujen kehittämiseen.
”KONE on legendaarinen edelläkävijä kaikkien pyörätuolien käyttäjien silmissä. On hienoa, että teknologiaa hyödynnetään helpottamaan meikäläisten arkea.”
Monet lupaavat mobiiliratkaisut eivät kuitenkaan vielä ole tavoittaneet massoja. ”Se on niin uusi maailma. Olisi mahtavaa päästä tutustumaan uusimpiin sovelluksiin. Lähden mukaan testikaveriksi milloin vaan!”
Lue lisää KONEen ratkaisuista:
Esteettömyyttä kaikille
Hissin uusiminen
KONE People Flow -suunnittelupalvelu
KONE DX -sarjan hissit