Kerrostalon sijainti on loistava, asunnon pohjaratkaisu on hyvä ja muutenkin se on kodiksi passeli. Hissiä ei talosta löydy mutta kerroksia on vain kolme, kyllähän ne hyvin kapuaa rappusia pitkin, tuleva asukas ajattelee. Niin kapuaakin – toimivilla jaloilla. Mutta jos on muuttanut hissittömään taloon 70-luvulla, saattaa näin 2020-luvulla alkaa kaivata helppoutta jo parinkin kerroksen kulkemiseen.
Siksi yhä useampi hissitön taloyhtiö päättää rakennuttaa hissin jälkikäteen. Raumalla yksi edelläkävijöistä on kaupungin keskustassa sijaitseva Asunto Oy Savenvalajanvahe, joka lähti hissien rakennushankkeeseen korona-aikaan vuonna 2020.
”Päätökseen vaikutti toki hallituksen aktiivisuus mutta myös ARAn myöntämät hissi- ja esteettömyysavustukset”, kertoo taloyhtiön isännöitsijä Sari Vehanen OP Koti Länsi-Suomi Oy:stä.
Savenvalajanvahe on viiden rapun taloyhtiö. Taloissa on joko kolme tai neljä kerrosta. Yhdestä löytyy myös kellari, jossa on mm. väestönsuoja.
Talot valmistuivat vuonna 1976 ja ne sijaitsevat Savenvalajanvahe-nimisellä rauhallisella tiellä lähellä Rauman vanhaa hautausmaata. Torille on alle kilometrin kävelymatka. Moni on pitänyt asunnostaan, ja Sari Vehasen mukaan monet asukkaat ovat iäkkäämpiä, osa jopa alkuperäisiä.
”Hissien rakentaminen oli etenkin esteettömän liikkumisen kannalta tarpeellista.”
Hissikuilu vanhaan rappuun tai ulkopuolelle
Kun hissittömään taloon lähdetään suunnittelemaan hissin rakentamista, vaihtoehtoja on kaksi: rakennetaan hissi jo olemassa olevaan porraskäytävään tai rakennetaan hissikuilulle oma tila rakennuksen kylkeen. Joskus porraskäytävää laajennetaan ulospäin.
”Savenvalajajanvaheen kohteessa olisi ollut vaihtoehtona myös rakentaa hissikuilu erikseen nykyisen rapun kylkeen”, kertoo KONEen puolelta hankkeen myynnistä vastannut myyntipäällikkö Joonas Airaksinen.
Mutta Airaksinen muistuttaa, että hissikuilu on iso uloke, joka muuttaa talon julkisivua huomattavasti ja voi vaikuttaa siihen, miten ikkunoista näkee ulos.
”Savenvalajanvaheella rappujen sijainnit vähän vaihtelivat, ja joissakin rapuissa uusi hissikuilu olisi tullut todella lähelle asukkaan ikkunaa, mikä tietysti olisi ollut iso haitta juuri tuon asunnon asukkaille.”
Ennen kuin taloyhtiö teki päätöksen hissistä ja sen tyypistä, KONEen Joonas Airaksinen ja KONEen jälkiasennushissien yhteistyökumppanin Haaslahden operatiivinen johtaja Jari Majava pitivät asukkaille hissi-infon – koronan takia täysin etäyhteydellä. Infoon saapui paljon väkeä, keskustelu oli vilkasta ja kaikkiin asukkaiden kysymyksiin löytyi vastauksia.
Asumisen haitta-aika todella lyhyt
Hissi-info antoi päätökselle varmuutta. Lopulta etenkin esteettiset ja näkymähaittoihin liittyvät syyt saivat Savenvalajanvaheen taloyhtiön päätymään vaihtoehtoon, jossa hissi rakennetaan sisälle nykyiseen rappuun. Toisaalta päätökseen vaikutti se, että rappukäytävän tila oli poikkeuksellisen suuri sekä KONEen ja Haaslahden ratkaisu siihen sopiva.
”Taloon saatiin yhtä iso tai jopa isompikin hissikori kuin mitä uusiin taloihin tehdään. Ja uusi rappukin on ihan hyvän kokoinen, vain 10 senttiä aiempaa kapeampi”, tietää Joonas Airaksinen.
Jälkiasennushissihankkeissa asukkaita mietityttää usein myös rakennustöiden aiheuttama haitta. KONEen ja Haaslahden toteuttamassa ratkaisussa jälkiasennushissien asennuksen vaikutus asumiseen on äärimmäisen pieni: asukkaiden täytyy olla poissa kotoa vain 10–12 tuntia.
”Monelle on yllätys, että ei tarvitse edes yhtä yötä olla muualla. Yhdessä päivässä vanhat raput otetaan pois, laitetaan uusi rappu tilalle ja väliaikainen kulku kuntoon”, Airaksinen kertoo.
Jari Majava lisää, että työt tehdään kaikin puolin asiakaslähtöisesti. Koko hissin ja portaiden asennuksen ajan työssä kunnioitetaan asukkaiden asumisrauhaa.
”Kaikille talossa työskenteleville on itsestään selvää, että joku saattaa vaikka nukkua päiväunia seinän takana, joten kaikkia ylimääräisiä – remonttiin kuulumattomia – ääniä vältetään.”
Talo sai esteettömyydestä palkinnon
Savenvalajanvaheen jälkiasennushissihanke valmistui syyskuussa 2022, ja asukkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä sekä projektin kulkuun että lopputulokseen. Erityistä iloa toi myös Rauman kaupungin vammaisneuvoston myöntämä esteettömyyspalkinto vuonna 2022. Esteettömyyttä lisäsi hissin lisäksi ovien automaatio, josta KONE myös vastasi, sekä tarvittavissa paikoissa pyörätuoliluiskat.
”Palkinto tietysti ilahdutti kovasti ja kertoo siitä, että taloyhtiössä on toimittu esimerkillisesti esteettömyyden parantamisessa kaikin puolin”, kommentoi isännöitsijä Sari Vehanen.
Vehaselle palkittu hissihanke oli 13-vuotisen isännöitsijänuran ensimmäinen jälkiasennushissihanke. Hänestä tuntuu, että hissien hankinta on ihan viime aikoina noussut yhä useamman taloyhtiön suunnitelmiin, vaikka vielä 10 vuotta sitten niistä ei juuri puhuttu.
KONEen Joonas Airaksinen sanoo, että Savenvalajanvaheen jälkeen Raumalla on ollut pientä hissibuumia.
”Kyllä parhaillaan on meneillään toisenkin taloyhtiön jälkiasennushissien asennus ja tarjouspyyntöjä on tullut. Tosi hienoa, että hissittömät taloyhtiöt hoksaavat hissien merkityksen – ja samalla asuntojen arvo nousee.”