Hissien ikääntyessä taloyhtiöillä tulee usein pohdinnan paikka: annetaanko nykyiselle hissille lisäaikaa pienemmillä toimenpiteillä vai tehdäänkö kerralla kokonaisvaltaisempi peruskorjaus. Lahtelainen taloyhtiö As Oy Lahden Vesijärvenkatu 22 oli vastaavan päätöksen edessä, kun saneerauksen yhteydessä eteen tuli samanaikaisesti mm. julkisivu- ja LVI-remontti. ”Päätimme, että kun tehdään tällainen kerran viidessäkymmenessä vuodessa -remontti, niin laitetaan esteettömyys kerralla kuntoon koko rakennuksen osalta,” perustelee isännöitsijä Jussi Stucki. ”Tavoite oli siis pelkän hissin elinkaaren jatkamisen sijaan luoda esteetön kulku ulko-ovelta kotiin.”
Esteettömyyttä ja arvonnousua
Lähtötilanteessa kiinteistössä oli useitakin kulkemista vaikeuttavia tekijöitä. ”Hissillä ei päässyt ullakolle tai kellariin, vaan pelkästään asuinkerroksiin. Niihinkin päästäkseen oli kavuttava portaita sisääntulokerroksesta hissille,” Stucki taustoittaa. ”Korotimme hissikuilua ullakkokerrokseen ja jatkoimme sitä kellariin, jossa on taloyhtiön irtaimistovarasto. Sisääntulokerrokseen lisättiin pysähdystaso, jotta katutasolta olisi mahdollista kävellä esteettömästi hissiin. Lisäksi teimme osakeomistuksessa olevien liikehuoneiden kanssa tilavaihtoja ja seinäsiirtoja, jotta hisseille saatiin esteetön kulku järjestettyä.”
Esteettömyys ei ollut ainoa peruste hissikuilun jatkamiseen ylöspäin. Suunnitelmissa oli nimittäin ottaa ullakkotilat tehokäyttöön ja rakentaa kumpaankin rappuun kuusi uutta asuntoa ylimpään kerrokseen. ”Jos emme olisi uusineet hissiä ja jatkaneet kuilua, ylimmän kerroksen uudet asunnot eivät olisi olleet kovin kiinnostavia,” Stucki jatkaa. ”Nyt niidenkin arvo on merkittävästi suurempi paremman käytettävyyden ja arjen helppouden myötä.”
ARAn esteettömyysavustuksella tukea rahoitukseen
Vesijärvenkadulla haettiin ja saatiin Asumisen kehittämis- ja rahoituskeskus ARAn esteettömyysavustusta, jota myönnetään liikkumisesteiden poistamiseen rakennuksissa. Avustuksella saatiin katettua rakennusteknisiä töitä ja se toimikin pontimena kokonaisvaltaiselle perusparannukselle esteettömyyden suhteen. Stuckin mukaan hissin osalta avustusta ei kuitenkaan haettu: ”Hankkeen aikana avustusta ei pystynyt hakemaan hisseihin, mutta nyt tilanne on muuttunut.”
ARA onkin alkuvuodesta 2018 tarkentanut linjaustaan esteettömyysavustuksiin hissien osalta siten, että myös hissiin liittyvien kustannusten ja rakennustöiden osalta voidaan monissa tapauksissa hakea tukea. ”Hissikuilujen jatkamisella sekä hissin läpimentävyyden varmistamisella edistetään esteettömyyttä, joten se on aina positiivinen asia,” ARAn korjausavustusyksikön päällikkö Hanna Koskela selventää. ”Vuodenvaihteessa esteettömyystuen piiriin tuli myös hissikuilun jatkamisesta ja pysähdystason lisäämisestä aiheutuvat kustannukset.” Koskelan mukaan avustus harkitaan aina tapauskohtaisesti, mutta aina kannattaa olla aktiivinen ja selvittää avustusmahdollisuus.
ARAn esteettömyysavustus kattaa jopa 45% hyväksytyistä rakennuskustannuksista. Sama avustusprosentti on tarjolla myös ARAn hissiavustuksissa, joita myönnetään hissittömien talojen hissin jälkiasennushankkeiden kustannuksia. ”Molempia avustuksia on helppo hakea verkkopalvelumme kautta, eikä kannata unohtaa monien kuntien tajoamia lisäavustuksia,” Koskela vinkkaa.
Sujuva ja onnistunut hanke
KONE vastasi Vesijärvenkadun hissihankkeesta avaimet käteen -periaatteella. ”Vastasimme hankkeen kaikista vaiheista aina kartoituksesta ja suunnittelusta toteutukseen,” kertoo kymmenien vuosien asiantuntemuksella KONEen myyntipäällikkö Reijo Salmi. ”Meillä on esimerkiksi oma suunnittelutiimi, joka on erikoistunut tekemään rakennusteknisiä piirroksia hissihankkeista. Tässä hankkeessa käytimme tilatehokkaita läpimentäviä KONE NanoSpace -hissejä, jotka soveltuvat erinomaisesti saneerauskohteisiin.”
Stuckillekin kyseessä oli jo kolmas hissin peruskorjaushanke: ”Kokemuksen myötä olen oppinut, etteivät hissihankkeet ole sieltä kaikkein työläimmästä päästä ja pienistä vastoinkäymisistä on aina päästy yli.” Lopputuloskin on palkitseva, sillä talon asukkaat ovat antaneet kiitosta kulkemisen helppoudesta. Helpomman arjen lisäksi mieltä lämmittää myös tieto siitä, että ikäihmiset voivat asua kotona pidempään.