K-Kampus on yksi Helsingin Fiksun Kalasataman uusimmista tulokkaista: seitsenkerroksisessa rakennuksessa on 35 000 neliömetriä lattiatilaa ja se toimii Keskon uutena päätoimitalona. Energiatehokkaassa rakennuksessa on hyödynnetty älykästä, mukautuvaa ja kestävää muotoilua. Se on myös Suomen ensimmäinen toimistorakennus, jossa on hiilineutraali jätehuolto.
"Kesko halusi luoda huipputeknisen toimitalon toimistoineen. Rakennuksen omistajana ja vuokranantajana tämä oli meille tietenkin erittäin kiinnostava projekti", sanoo Varman kiinteistösijoituksista vastaava sijoitusjohtaja Ilkka Tomperi. Varma on yksi Suomen suurimmista eläkevakuutuspalvelujen tarjoajista.
Monikäyttöisen K-Kampuksen suunnittelussa oleellista oli sen sopeutuvuus: rakennus toimii Keskon pääkonttorina ja lisäksi siellä on useita K-ryhmän myyjäkumppaneita sekä esittelypaikka tuotteille. Noin kolmannes rakennuksen toimistotilasta on suunniteltu Varman muiden vuokralaisten käyttöön.
"Kesko on edistyksellinen ja tulevaisuuteen katsova yhtiö. Teimme hyvää yhteistyötä sen eteen, että K-Kampuksella ihmisten liikkuvuus toimii. Samalla varmistimme, että rakennus mukautuu mahdollisimman moneen tarpeeseen ja on rakennettu kestävää kehitystä ajatellen”, Tomperi kiteyttää.
Mikroyhteiskuntaa luomassa
Kun K-Kampuksen rakennussuunnitelmat olivat melkein valmiita vuoden 2016 lopulla, Kesko totesi, että suunnitteluun oli saatava mukaan uusi silmäpari. Projektitiimi halusi ammattimaisen arvioinnin siitä, miten ihmiset pääsevät kulkemaan rakennukseen sujuvasti ja liikkuvat sen sisällä intuitiivisesti. Edistäisikö nykyinen suunnitelma työntekijöiden vuorovaikutusta ja hyvinvointia? Oliko pääesittelyhallin esteettömyys optimaalinen tuotelanseerauksia ja muita tapahtumia varten?
Apuun pyydettiin KONEen People Flow -suunnittelu- ja konsultointipalvelujen työryhmä.
"Meille kerrottiin, että Keskon projektitiimi halusi varmistaa työntekijöille, myyjävuokralaisille ja vierailijoille parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen. Tavoitteena oli luoda ’mikroyhteiskunta’, jossa työntekijät ja yhteistyökumppanit voivat tehdä tiivistä yhteistyötä", kertoo Minna Piironen, KONEen People Flow -konsultointitiimin sisustusarkkitehti ja palvelupäällikkö.
Kaikelle on paikkansa
KONEen People Flow -konsultointipalvelujen työryhmä aloitti analysoimalla olemassa olevan suunnitelman, keräämällä tietoja ja profiloimalla, miten kukin käyttäjäryhmä – K-Kampuksen työntekijät, toimittajakumppanit, näyttelyvierailijat ja ulkopuoliset vuokralaiset – kokisi toimitalon omalla ainutlaatuisella tavallaan. Työryhmä käytti myös Keskon omaa dataa ja työskenteli läheisessä yhteistyössä asiakkaan kanssa koko projektin ajan.
KONEen työryhmä tuki arkkitehdin työtä analysoimalla eri reittejä, joita ihmiset käyttäisivät kulkiessaan sisäänkäynniltä toimitalon eri kohteisiin. Keskon tavoitteena oli luoda sujuva kokemus liikkumisesta kaikille rakennuksessa vieraileville, olipa kyse sitten vakituisesta henkilöstöstä tai kertakävijöistä. Toimistotyöntekijöiden päivittäisten matkojen tuli tapahtua jouhevasti, jotta he voisivat käyttää arvokkaan aikansa työntekoon sen sijaan, että joutuisivat esimerkiksi aina odottelemaan hissejä. KONEen People Flow -konsultointipalvelujen työryhmän päätehtävänä oli tunnistaa ja poistaa eri käyttäjäryhmien päivittäisten matkojen ruuhkatilanteet ja esteet.
"Vaikka jokainen konsultointipalvelujen toteuttama projekti on ainutlaatuinen ja jokainen rakennus toimii eri tavalla, tiimimme hyödyntää aina vuosien varrella muista projekteista kerättyä laajaa tietämystä ja kokemusta", Piironen sanoo. "Käsillä olevaan projektiin läheisimmin liittyvät aikaisemmat toteutukset eivät aina sijaitse samassa maassa tai edes samassa maanosassa."
Varman Tomperi oli tyytyväinen siihen, että KONEen People Flow -konsultointipalvelujen työryhmän suositukset lisäsivät rakennuksen joustavuutta.
"Uskomme, että ihmisten liikkuvuutta koskevat ratkaisut on hoidettu hyvin, sillä ne on sopeutettu vapaata ja osittain vapaata kulkemista sekä Keskon omien työntekijöiden kulkemista ajatellen", Tomperi sanoo. "Rakennuksen omistajana olemme tyytyväisiä siihen, että tekemällä näitä parannuksia suunnitteluun saimme rakennuksesta niin joustavan, että se pysynee kestävän kehityksen mukaisena elinkaarensa eli ehkä seuraavien 100 vuoden ajan."
Rakennuksen monipuolinen käyttö monien vuosien ajan ei ole ainoa tapa, jolla K-Kampus ilmentää kestävän kehityksen periaatteita. Kesko hakee nimittäin myös BREEAM- ja Green Office -ympäristösertifikaatteja uudelle pääkonttorilleen. Kunnianhimoinen suhtautuminen vastuullisuuteen sopiikin konsernille, joka on kuuden vuoden ajan valittu maailman kestävimmäksi kaupan alan yhtiöksi Corporate Knights -lehden Global 100 Sustainable Corporations in the World -listauksessa. Vuonna 2020 Kesko oli ainoa päivittäistavarakaupan yritys, joka pääsi Global 100 -listalle.